ow_smallebanner1.jpg

Het loopt al weer naar het einde van het jaar. Nog even en we zitten al weer in 2018, het jaar van de 49ste IJsselmeer-Zwemmarathon en de 9de Brakeboer Trofee. De organisatie hoopt uiteraard weer op mooie wedstrijden maar denkt ook verder naar 2019. Het jaar van de 50ste IJsselmeer-Zwemmarathon en de 10de Brakeboer Trofee. Uiteraard maken we daar een feestje van.

Maar dan? Zoals het er nu voor staat komt er geen 51ste IJsselmeer-Zwemmarathon omdat de organisatoren in Medemblik het na zoveel jaren wel welletjes vinden en er mee willen stoppen. Opvolgers zijn nog niet voorhanden. Voor velen wellicht een klap maar gezien de leeftijden van de organisatoren een verwachtte ontwikkeling. Verjonging van het organisatiecomité is dus nog de enige kans om de wedstrijd voor Nederland te behouden. Aanvulling vanuit Medemblik is daarbij een must omdat het meeste werk zoals het aantrekken van schippers met schepen vanuit Medemblik georganiseerd moet worden. De bar van Jack was daarbij de place to be, maar juist dat gaat wegvallen voor de organisatie. Wellicht zullen er andere initiatieven ontstaan maar DES hoopt op voortzetting met enthousiaste jonge mensen.

(2 en 3 september 2017)- WK-zwemmer Marcel Schouten (recordhouder IJsselmeer-Zwemmarathon) heeft dit weekend flink huisgehouden bij het ONK
Open Water Zwemmen in Zeeland. Hij won zaterdag de 5000 meter in
Wilhelminadorp.
Hij zwom de 5 kilometer in een tijd van 58:50,00. Al snel werd ook duidelijk
dat Jorgos Skotadis als tweede zou aantikken. Met 59:54,10 bleef hij ook
onder het uur. Derde werd de jeugdzwemmer David Kuipers (Orca) in
1:00:46,85. Kuipers pakte daarmee de jeugdtitel, gevolgd door Erno Vriens
(WZ&PC Purmerend) en Christiaan Smit (The Hague Swimming).
Op de dubbele afstand, die zondagochtend in Vlissingen startte, was Schouten
ook veruit de snelste. Met 2:01:24,80 bleef hij net boven de 2 uur. Ruim 2
minuten later finishte Skotadis wederom als tweede, gevolgd door routinier
Remco van Althuis (PSV). Erno Vriens zegevierde met 2:07:06,05 bij de jeugd.
Olivier Jans (The Hague Swimming) en David Kuipers stonden naast hem op het
podium.
De schoolslagtitels gingen naar Wietse Beerens (Dommelbaarzen) en Olivier
Jans (jeugd). Bij de dames ging de titel op de 3000 meter naar Naomi
Schotvanger (ZV Haerlem) en Marlinda Beukers (WVZ) bij de jeugd.
Het ONK toernooi werd zondagmiddag afgesloten met de 4x750m estafette. De
zege hierop ging naar het team van PSV, gevolgd door ZPCH en Zwemsport
Parkstad. Deze laatste twee ploegen doen hiermee goede zaken in het
landelijk klassement.
Alle uitslagen zijn te vinden via:
 <https://www.livetiming.zpc-dzk.nl/onkowz2017/index.html>
https://www.livetiming.zpc-dzk.nl/onkowz2017/index.html

Zie de  website van GeorgeSports.eu

Zie http://www.omropfryslan.nl/utstjoering/fryslan-hjoed-fan-12-augustus-2017-1800

Na een rommelige start van de race die in eerste instantie dit jaar in Hindeloopen begon is de IJsselmeer Zwemmarathon weer tot een goed einde gekomen.

Helaas vielen drie zwemmers uit maar 18 zwemmers hebben dit jaar de elementen weer getrotseerd.

De organisatie verliep goed, niet in de laatste plaats door onze hoofdsponsor DYT Yacht Services

De uitslagen vind u in bijgaand bestand.

Bijlagen:
Bewaar het bestand uitslagen 2017 zwemmarathon.pdfuitslagen 2017 zwemmarathon.pdf[uitslagen ijsselmeer 2017]187 kB796 Downloads

Zie de website van de KNZB

Jos Dinkelberg heeft weer mooie foto's gemaakt van de Brakeboer Trofee op 23 juli jl.

Zie de foto's op zijn website

 

Sponsored by DYT Yacht Transport

Zie artikel in Noordhollands Dagblad.

Sponsored by DYT Yacht Transport

Zie het artikel in het Haarlems Dagblad

Spomsored by DYT Yacht Transport

Zondag 23 juli 2017 was het weer zover. De 8 Brakeboer Trofee stond op het programma waarvoor een kleine 160 zwemmers zich hadden in geschreven.

De wedstrijdbaan lag klaar in een aangepaste vorm ten opzichte van andere jaren. Dit om een duidelijker scheiding aan te brengen voor het scheepvaartverkeer. Het wedstrijdterrein was weer mooi opgesierd met vlaggen van de sponsor DYT Yacht Transport

De dag starte met mooi weer de temperatuur van het water werd vastgesteld op 22 graden en er was een mooie Hollandse lucht met witte wolkjes. Deze wolken werden al snel grijzer en er viel een bui. Niet erg voor de zwemmers uiteraard maar voor publiek, jury en organisatie toch wat minder. Het klaarde echter weer op en de wedstrijden gingen door. Met name de 2500 meter vrije slag vormde een mooi schouwspel in de haven. 4 groepen zwemmers gingen kort na elkaar van start en de haven vulde zich met 104 zwemmers die streden om de winst.

Om 13.30 uur startte de 10 km. De start werd bijna uitgesteld i.v.m. een aankomende onweersbui. Door het raadplegen van buienradar zou de bui echter te lang duren waardoor uitstel niet mogelijk bleek. De organisatie nam het risico en de start vond gewoon plaats om 13.30 uur. Gelukkig raakten de aanwezige onweersbuien boven Noord Holland Medemblik niet waardoor de wedstrijd gewoon uitgezwommen kon worden. 

Winnaar van de Brakeboer Trofee werd uiteindelijk Lars Bottelier die overweldigend de 10 km. bij de heren won in een tijd van 2:03:21.13

Als bijlage de volledige uitslagen.

Bijlagen:
Bewaar het bestand uitslagen Brakeboer Trofee 2017.pdfuitslagen Brakeboer Trofee 2017[ ]31 kB256 Downloads

De 8e Brakeboer Trofee gaat a.s. zondag 23 juli 2017 van start in Medemblik. Maar liefst 158 zwemmers zullen in totaal de strijd aangaan in de diverse programma's. Met name de 10 km. van Medemblik vormt ook dit jaar weer het hoogtepunt van de dag. De temperatuur van het water is geen probleem. Afgelopen maandag werd een temperatuur van 21,7 graden Celcius gemeten in de haven. OOk dit jaar is er weer de Medemblik Harbour City Swim t.b.v. het Inloophuis Medemblik. De start is om 12.30 uur. Doet u mee? Kom naar Medemblik en schrijf u in. Dit kan tot a.s. zondag 12.00 uur

Sponsored by DYT Yacht Transport

 

Al 47 jaar lang maken we gebruik van de haven van Stavoren voor de start van de IJsselmeer-Zwemmarathon. En nu, voor de eerste keer blijkt dat niet mogelijk te zijn. Door drukte i.v.m. skûtsjesilen is de haven niet beschikbaar.  Een probleem dus. Uitwijken naar Marina haven in Stavoren bleek ook niet mogelijk. Gelukkig kwam er een oplossing uit Hindeloopen, daar zijn we van harte welkom. Een zucht van verlichting bij de organisatoren.

Oké, we gaan dus naar Hindeloopen waar onze begeleidende schepen liggen. De procedure wordt echter wel wat anders omdat we wel vanaf de havenmond in Stavoren willen starten. Rond 8.00 uur zullen alle schepen richting Stavoren varen waar rond 9.00 uur de start plaats vindt. De zwemmers vertrekken later vanuit Hindeloopen op een snelle RIB. Zaak dus voor de zwemmers om zich warm aan te kleden voor de tocht van Hindeloopen naar Stavoren. Daarbij speelt ook mee dat als men zich ingevet heeft dit vet niet op het rubber van de RIB terecht mag komen. Houd hier dus rekening mee. Aan boord zullen plastic zakken aanwezig zijn om de spullen in te doen. Deze zakken met naam worden naar Medemblik meegenomen. In Stavoren gaan de zwemmers tussen de havenhoofden op de reguliere startplaats te water. Indien dit niet mogelijk blijkt wordt er voor de havenmond gestart.

Dus i.p.v. rijden naar Stavoren rijden we naar Hindeloopen. We varen naar Stavoren en daar vind de start plaats. Toeschouwers kunnen uiteraard gewoon richting Stavoren rijden om de start bij te wonen.

Sponsored by DYT Yacht Transport

 

Voor de Haagse Zwemmers is er een speciaal Open Water Boek gemaakt. Hieruit kun je makkelijker een keuze maken voor deelname aan een Open Water Wedstrijd. Nog nooit bij een Open Water Wedstrijd geweest? Dit is je kans. Lekker zwemmen in de open lucht. Voor de zwemmers die eerst wat willen leren betreffende Open Water zwemmen organiseren Richard Broer en Marcel v.d. Togt (beide oud DES-trainers) clinics. Alles staat in het Haags Open Water Boek in de bijlage.

Bijlagen:
Bewaar het bestand ow2017boek-DES-PLONS.pdfHaags Open Water Boek 2017[ ]1362 kB282 Downloads

Zie voor bericht de KNZB website

Zie http://www.sport-active.nl/files/sportactivemagazinejaargang1nummer1.pdf

Jan van den Hoorn overleden 

Via-via bereikte ons het bericht dat Jan van den Hoorn overleden is.

De laatste jaren heeft trainer en scheidsrechter Jan van den Hoorn veel pech gehad met zijn gezondheid waardoor hij de laatste tijd slechts weinig in staat was om te trainen, noch te fungeren.

Hij heeft van alles gemankeerd. Hij heeft veel rugpijn gehad. Bovendien brak hij diverse keren zijn been doordat hij door blackouts onverwachts viel. Vorig jaar zomer leek hij op de goede weg en heeft hij zijn vereniging enkele maanden getraind. Daarna ging het echter op vele fronten mis met zijn gezondheid . Hij liep zelfs een buikvliesontsteking op en werd na een zware operatie bijna 2 weken in een roes gehouden. Na een lang herstel kreeg hij last van dat zijn nieren: ze begonnen te falen en moest hij weer diverse keren opgenomen worden in het ziekenhuis. Het leek er op dat meerdere organen niet goed meer werkten. Recent hoorden we echter dat bij de zoveelste operatie kanker van zijn alvleesklier diverse uitzaaiïngen zijn geconstateerd. Het was duidelijk dat een daadwerkelijke behandeling niet meer mogelijk was. De levensverwachting van Jan lag in de orde van maanden. Jan van den Hoorn heeft er voor gekozen om zijn laatste maanden door te brengen in het Hospice van Beverwijk. Helaas heeft dat slechts 2 weken geduurd.

Jan is vele jaren scheidsrechter van de Zwemmarathon Stavoren-Medemblik geweest. Vele mooi verhalen staan nog steeds in de herinneringen van zwemmers en organisatieleden gegrift

De foto's van de 47e IJsselmeer Zwemmarathon staan nu ook op de website.

Zie http://www.zwemvereniging-des.nl/open-water/ijsselmeer-zwemmarathon/foto-s

Veel berichten zijn dit jaar ook te volgen etc. op facebook.

Zie: https://www.facebook.com/ijsselmeermarathon/

De IJsselmeer Zwemmarathon van dit jaar, de 47e die georganiseerd is, was een zeer zware. Maar liefst 13 van de 21 deelnemers moesten de strijd opgeven door de golven, watertemperatuur of zeeziekte. Welgeteld 8 deelnemers tikten dus aan voor café Brakeboer. Nederlands kampioen bij de dames werd Lisa Dreesens. Bij de heren Daan Glorie. Opvallend was dat 6 dames en slecht 2 heren de finish bereikten. Toch weer een itempje over het sterke en het zwakke geslacht. 

De uitslagen vind u elders op deze website. Hierin ziet u ook de aantekening BTL wat staat voor Buiten Tijd Limiet. Een groot aantal zwemmers wisten niet binnen de uitsluittijd voor het Nederlands Kampioenschap te eindigen. Waardoor Daan Glorie als enige deelnemer bij de heren op het erepodium kwam te staan.

Voor de all-in uitslag die de IJsselmeer Zwemmarathon  hanteert was er gelukkig geen probleem. Alle deelnemers werden gehuldigd, ook de uitvallers, maar met name degenen die de oversteek afmaakten. Marcel Osse van The Hague Swimming ontving als zwemmer de prijs voor het langste de strijd volhouden en ontving de wisselprijs "Last but not Least"

Foto's worden deze week in de fotoalbums geplaatst maar een groot aantal is al te zien op facebook onder Zwemmarathon Stavoren Medemblik.

Filmpje op openwaterswimming.club

IJSSELMEER ZWEMMARATHON UITSLAG 2016

  Zwemmer   Tijd   Naam schip   Naam schipper
1 Lisa Dreesens   5:37,13.73   Joint Venture   Marco Neeteson
2 Dèlenn van Oostrom   5:53,27.03   Skuum   Paul Bot
3 Daan Glorie   5:55,19.21   Pg2   Richard Klabbers
4 Janina Beckers   6:09,07.64   Just4us   Berend Hulst
5 Margot Stenveld   6:55,22.36   Blöt   Nico Beck
6 Lisanne v.d. Heide-Andeweg 6:56,03.81   4fun   George Dieryck
7 Linda Hoogedam   7:14,50.40   X-sample   Ronald van Ouwel
8 Marcel Osse   7:29,29.65   Marlin   René Schrale
               
               
  Uitvallers   Tijd   Naam schip   Naam schipper
1 Michiel Vervoort   10:45   d'Helios   Carrie Knip
2 Olivier Delfosse   10:50   Lidy   Peter Ridder
3 Irene van der Laan   11:05   Watergraaf   Hugo Langeveld
4 Loek van der Houtert   11:29   Bluebird   Rinus van Vlaanderen
5 Jens Bakker   11:29   Vigil   Jacob Miedema
6 Timo van der Veen   11:45   Hurlevent   Ruud Hahnen
7 Jasmijn Ruijgrok   11:50   Fidelta   Bart Bot
8 Jeffery Camphens   12:00   Desnoots   Willem Kouwenberg
9 Amy van Lier   12:05   Calamar   Cor Hardebil
10 Remco van Althuis   12:18   Metaphoor   Klaas Oudejans
11 Henri v.d Heijde   12:20   Pam83   Peter de Wit
12 Fergil Hesterman   12:25   Sepia 4   Willem van Bork
13 Christian Broodman   14:25   Scorpio   Tanneke Goverse
               
  Uitslag NK 22.000 meter Vs Heren        
               
               
1 Daan Glorie   5:55,19.21        
2 Marcel Osse       BTL    
3              
               
               
               
               
               
  Uitslag (O)NK 22.000 meter Vs Dames        
               
1 Lisa Dreesens   5:37,13.73        
2 Dèlenn van Oostrom   5:53,27.03        
3 Janina Beckers   6:09,07.64        
4 Margot Stenveld       BTL    
5 Lisanne v.d. Heide-Andeweg     BTL    
6 Linda Hoogedam       BTL    

 

De IJsselmeer Zwemmarathon, die dit jaar op 13 augustus plaatsvindt, heeft een nieuwe hoofdsponsor.
DYT Yacht Transport heeft zich voor 4 jaar verbonden aan de mooiste open water wedstrijd van Nederland.
Compri blijft ook nog in beeld als sub-sponsor.

DYT Yacht Transport wil zich niet in de naam van de zwemmarathon terug zien. De 47e zwemmarathon zal daarom de 47e IJsselmeer Zwemmarathon heten.
DYT Yacht Transport  is een bedrijf die wereldwijd schepen vervoert door middel van de floaton/floatoff methode en heeft daarvoor verschillende speciale schepen ter beschikking. Wilt u hier meer van weten kijk dan eens op http://www.yacht-transport.com/ 

Zie ook https://www.medemblikactueel.nl/2016/06/08/zwemmarathon-stavoren-medemblik-heeft-nieuwe-hoofdsponsor/

Een handdruk ter bezegeling van de nieuwe samenwerking tussen Richard Klabbers (DYT) en Jack Brakeboer (IJsselmeer Zwemmarathon)

Zie: Filmpje aankomst winnaar Compri Zwemmarathon 2015

Via Marcel van der Togt (oud trainer wedstrijdzwemmen DES en oud bondscoach open water zwemmen) ontvingen wij een verwijzing naar de website www.openwaterswimming.club met het volgende artikel:

Open Water zwem historie is onze nieuwe filmrubriek. We tonen de komende maanden verschillende filmpjes die inzicht geven in de historie van het Openwater zwemmen in Nederland en het buitenland. We starten met een impressie van de eerste IJsselmeer oversteek door Jan van Scheijndel. Samen met Herman Willemse, Judith de Nijs en Johan Schans was hij voor  vele lange afstandzwemmers een voorbeeld.

Zie http://openwaterswimming.club/nieuwe-rubriek-bij-de-open-water-swimming-club/

https://youtu.be/Q3PVBEyf-w8