ow_smallebanner3.jpg

The Hague Swimming

Op 17 augustus vind de Medemblik Harbour City Swim plaats als side-event bij de 50ste IJsselmeer Zwemmarathon
DE MHCS is een prestatietocht over 1000 meter waaraan iedereen kan deelnemen. De inschrijfkosten bedragen € 10,- en van dit inschrijfgeld gaat een groot deel naar een goed, locaal doel. Dit doel is dit jaar weer het inloophuis Medemblik, een huis dat veel doet voor kankerpatienten, familie van kankerpatienten etc. Een mooi doel dus om de opbrengst van de MHCS aan over te dragen. Hoevvel geld dat wordt is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers maar wellicht ook andere acties die rondom de MHCS georganiseerd kunnen worden. We zijn benieuwd.

Mooi zou natuurlijk zijn als zwemmers zichzelf laten sponsoren om zo nog meer geld bijeen te zwemmen voor het inloophuis Medembl

Dus, ga vast trainen voor deze 1000 meter en kom 17 augustus 2019 om 12.00 uur naar Medemblik om er samen een mooi evenement van te maken. We zijn benieuwd.

U weet nu al dat u gaat deelnemen? Inschrijven is al mogelijk op www.olowis.translan.nl onder programmanummer 3 van de IJsselmeer Zwemmarathon
U kunt zich ook opgeven door een mail te sturen met uw gegevens naar Rutie Breebaart (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Betalen kan gewoon aan de haven in contanten of door overschrijving van uw inschrijfgeld naar rekening NL20 INGB 0007946482 t.n.v. Zwem- en Polovereniging D.E.S. onder vermelding van MHCS 2019.

 

 

 

De foto's van de 49ste IJsselmeer Zwemmarathon die gehouden werd op 11 augustus 2018 vind u hier

Maarten is na 163 km. zwemmen gestopt met zijn monstertocht. Het zoutgehalte in zijn bloed was niet goed en in overleg met de arts is besloten te stoppen. Maarten is overgebracht naar een ziekenhuis voor onderzoek maar houdt hier in ieder geval geen blijvende schade aan over volgens de organisatie.

Maarten heeft ondanks het niet halen van de 200 km. zwemmen wel wat teweeg gebracht in Nederland en met name in Friesland. Op de kant stonden zelfs in de nacht velen om hem aan te moedigen. Hij heeft met zijn actie wederom een geweldig bedrag gegeneerd voor KWF Kankerbestrijding.

Op 26 augustus werd bekend dat de zwemtocht een bedrag van 4,3 miljoen euro heeft opgeleverd waarmee de beoogde 11 onderzoeken bekostigd kunnen worden. UIteindelijk werd bekend dat de actie 5 miljoen heeft opgeleverd voor KWF

DYT zwemmarathon uitslag 2018
               
               
  Zwemmer   Tijd   Naam schip   Naam schipper
1 Jorgos Skotadis   5:07,29.66   Skuum    Robert Blokker
2 Lisa Dreesens   5:14,42.01   Westerklief   Tim Koning
3 Lars Bottelier   5:18,25.72   Calamar   Cor Hardebil
4 Erno Vriens   5:36,15.80   Des Illusie   Johan Desaunois
5 Remco van Althuis   5:40,36.40   Gorgeous   Pieter Bulters
6 Tyron Venter   6:00,58.28   4fun   George Dieryck
7 Maikel van der Linden   6:28,28.17   Lidy   Peter Ridder
8 Yuri Admiraal   7:08,30.09   Glory   leo van der vorst
9 Tenzin Tieman   7:13,35.35   Josefinn   John de Haan
10 Grith Sigsgaard   7:16,08.49   Evelene   Jaap Groot
11 Margot Stenveld   7:22,07.60   Sadakan   Ron Vlugt
12 Linda Hoogendam   7:26,51.32   Tintamarre   Nico Beck
13 Jerwin Tholen BTL 8:21,26.43   Levante   Maarten van Oost
14 Gerda Holla BTL 9:27,11.17   Quadra   Kees Ruiter
15 Jeroen van der Hoff BTL 9:48,30.03   PAM83   Peter de Wit
               
               
  Uitvallers   Tijd   Naam schip   Naam schipper
1 Steven Claes   2:18   Just 4 US   Berend Hulst
2 Irene van der Laan     Vigil   Jacob Miedema
3 Thomas Pesch       Zwerver   Stefan Schafhaus
4 Michiel Vervoort       Willi   Gerrit van Empel
               
               
               
               
  Uitslag NK 22.000 meter Vs Heren        
               
               
1 Jorgos Skotadis   5:07,29.66        
2 Lars Bottelier   5:18,25.72        
3 Erno Vriens   5:36,15.80        
               
               
               
               
               
  Uitslag (O)NK 22.000 meter Vs Dames        
               
1 Lisa Dreesens   5:14,42.01        
2 Grith Sigsgaard   7:16,08.49        
3 Margot Stenveld   7:22,07.60        

Geen 18 maar 19 inschrijvingen voor de 49e IJsselmeer Zwemmarathon, dat is het gevolg van het niet bezorgen van post vanuit Zwitserland op het secretariaat van de organisatie. Gelukkig kwam de zwemmer in kwestie, Jeroen van der Hoff, er zelf achter dat hij niet bij de deelnemers stond vermeld en nam vanaf zijn vakantieadres op Corsica, waar hij en passant ook in zee aan het trainen was voor de Zwemmarathon, contact op.

Hij zit er dus bij en alles komt op zijn pootjes terecht.

Tenminste..........................als de organisatie maar voldoende volgschepen kan vinden. Dat schiet namelijk nog niet echt op in Medemblik. We doen uiteraard weer ons uiterste best maar als je, terwijl je dit leest, iemand in gedachte hebt die wellicht een zwemmer kan begeleiden over het IJsselmeer neem dan even contact op met ons. 

Ons e-mailadres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Voor de lijst deelnemers en hun verhalen zie: http://www.zwemvereniging-des.nl/open-water/ijsselmeer-zwemmarathon/deelnemers

 

De wedstrijdkalender van de open water wedstrijden in Nederland vind u niet meer op NOWW. De wedstrijdkalender is ondergebracht bij de KNZB. Zie hier,

 Mijn naam Theo Klabbers nu 81 jaar. In augustus wordt er zoals ieder jaar gezwommen.

Mijn zoon Richard is een van de sponsors, Een jaar of 40 geleden heb ik dat ook gedaan met plastic Industrie Klabbers. 38 jaar geleden ( 1980) werd ik gekozen voor volgboot, met mijn schip De Riemer vaarde ik naar Stavoren waar ik de jonge zwemmer Joop Lam aan boord kreeg, natuurlijk ook zijn trainer, die naam ben ik vergeten. Joop was een stille jongen. Het was mooi helder weer met weinig wind. We vaarde de haven uit waar de zwemmers van boord gingen, ik boomde de giek uit om daar berichten aan te kunnen hangen. Al snel merkte we dat ik te hart vaarde, mijn motor kon niet langzamer. Ik gooide een drijfanker buiten boord en nog een lange tros, onmiddellijk vaarde we de gewenste snelheid, we kunnen de kerktoren van Medemblik goed zien, de trainer vroeg mij zo recht mogelijk te varen. Na verloop van twee uur keken we om ons heen waar de concurrentie lag en vaarde. Volgens mij liggen we behoorlijk voor trainer, die zei niet veel Joop wilde iets drinken. Ik voelde de opwinding, we hebben een winnaar naast ons varen. Toen we Medemblik in vaarde en we al het publiek hoorde en zien klappen was mijn missie gedaan. Een paar dagen later kreeg ik een mooi herinnering tegel.

Ik woon inmiddels al twintig jaar in Thailand, als ik me goed voel op mijn leeftijd heb je wel eens iets, kom ik dit jaar naar Medemblik, ik wil het nog wel eens zien.

Groeten Th Klabbers.

 

Theo schreef onder zijn auteurs naam meer dan 30 verhalen waaronder Moord en Doodslag in Medemblik. Het boek is via de boekhandel of op internet te bestellen. https://www.bruna.nl/boeken/moord-en-doodslag-in-medemblik-9789463450430

Theo is ook schilder en heeft intussen 140 werken gemaakt.

Het loopt al weer naar het einde van het jaar. Nog even en we zitten al weer in 2018, het jaar van de 49ste IJsselmeer-Zwemmarathon en de 9de Brakeboer Trofee. De organisatie hoopt uiteraard weer op mooie wedstrijden maar denkt ook verder naar 2019. Het jaar van de 50ste IJsselmeer-Zwemmarathon en de 10de Brakeboer Trofee. Uiteraard maken we daar een feestje van.

Maar dan? Zoals het er nu voor staat komt er geen 51ste IJsselmeer-Zwemmarathon omdat de organisatoren in Medemblik het na zoveel jaren wel welletjes vinden en er mee willen stoppen. Opvolgers zijn nog niet voorhanden. Voor velen wellicht een klap maar gezien de leeftijden van de organisatoren een verwachtte ontwikkeling. Verjonging van het organisatiecomité is dus nog de enige kans om de wedstrijd voor Nederland te behouden. Aanvulling vanuit Medemblik is daarbij een must omdat het meeste werk zoals het aantrekken van schippers met schepen vanuit Medemblik georganiseerd moet worden. De bar van Jack was daarbij de place to be, maar juist dat gaat wegvallen voor de organisatie. Wellicht zullen er andere initiatieven ontstaan maar DES hoopt op voortzetting met enthousiaste jonge mensen.

(2 en 3 september 2017)- WK-zwemmer Marcel Schouten (recordhouder IJsselmeer-Zwemmarathon) heeft dit weekend flink huisgehouden bij het ONK
Open Water Zwemmen in Zeeland. Hij won zaterdag de 5000 meter in
Wilhelminadorp.
Hij zwom de 5 kilometer in een tijd van 58:50,00. Al snel werd ook duidelijk
dat Jorgos Skotadis als tweede zou aantikken. Met 59:54,10 bleef hij ook
onder het uur. Derde werd de jeugdzwemmer David Kuipers (Orca) in
1:00:46,85. Kuipers pakte daarmee de jeugdtitel, gevolgd door Erno Vriens
(WZ&PC Purmerend) en Christiaan Smit (The Hague Swimming).
Op de dubbele afstand, die zondagochtend in Vlissingen startte, was Schouten
ook veruit de snelste. Met 2:01:24,80 bleef hij net boven de 2 uur. Ruim 2
minuten later finishte Skotadis wederom als tweede, gevolgd door routinier
Remco van Althuis (PSV). Erno Vriens zegevierde met 2:07:06,05 bij de jeugd.
Olivier Jans (The Hague Swimming) en David Kuipers stonden naast hem op het
podium.
De schoolslagtitels gingen naar Wietse Beerens (Dommelbaarzen) en Olivier
Jans (jeugd). Bij de dames ging de titel op de 3000 meter naar Naomi
Schotvanger (ZV Haerlem) en Marlinda Beukers (WVZ) bij de jeugd.
Het ONK toernooi werd zondagmiddag afgesloten met de 4x750m estafette. De
zege hierop ging naar het team van PSV, gevolgd door ZPCH en Zwemsport
Parkstad. Deze laatste twee ploegen doen hiermee goede zaken in het
landelijk klassement.
Alle uitslagen zijn te vinden via:
 <https://www.livetiming.zpc-dzk.nl/onkowz2017/index.html>
https://www.livetiming.zpc-dzk.nl/onkowz2017/index.html

Zie de  website van GeorgeSports.eu

Zie http://www.omropfryslan.nl/utstjoering/fryslan-hjoed-fan-12-augustus-2017-1800

Na een rommelige start van de race die in eerste instantie dit jaar in Hindeloopen begon is de IJsselmeer Zwemmarathon weer tot een goed einde gekomen.

Helaas vielen drie zwemmers uit maar 18 zwemmers hebben dit jaar de elementen weer getrotseerd.

De organisatie verliep goed, niet in de laatste plaats door onze hoofdsponsor DYT Yacht Services

De uitslagen vind u in bijgaand bestand.

Bijlagen:
Bewaar het bestand uitslagen 2017 zwemmarathon.pdfuitslagen 2017 zwemmarathon.pdf[uitslagen ijsselmeer 2017]187 kB2312 Downloads

Zie de website van de KNZB

Jos Dinkelberg heeft weer mooie foto's gemaakt van de Brakeboer Trofee op 23 juli jl.

Zie de foto's op zijn website

 

Sponsored by DYT Yacht Transport

Zie artikel in Noordhollands Dagblad.

Sponsored by DYT Yacht Transport

Zie het artikel in het Haarlems Dagblad

Spomsored by DYT Yacht Transport

Zondag 23 juli 2017 was het weer zover. De 8 Brakeboer Trofee stond op het programma waarvoor een kleine 160 zwemmers zich hadden in geschreven.

De wedstrijdbaan lag klaar in een aangepaste vorm ten opzichte van andere jaren. Dit om een duidelijker scheiding aan te brengen voor het scheepvaartverkeer. Het wedstrijdterrein was weer mooi opgesierd met vlaggen van de sponsor DYT Yacht Transport

De dag starte met mooi weer de temperatuur van het water werd vastgesteld op 22 graden en er was een mooie Hollandse lucht met witte wolkjes. Deze wolken werden al snel grijzer en er viel een bui. Niet erg voor de zwemmers uiteraard maar voor publiek, jury en organisatie toch wat minder. Het klaarde echter weer op en de wedstrijden gingen door. Met name de 2500 meter vrije slag vormde een mooi schouwspel in de haven. 4 groepen zwemmers gingen kort na elkaar van start en de haven vulde zich met 104 zwemmers die streden om de winst.

Om 13.30 uur startte de 10 km. De start werd bijna uitgesteld i.v.m. een aankomende onweersbui. Door het raadplegen van buienradar zou de bui echter te lang duren waardoor uitstel niet mogelijk bleek. De organisatie nam het risico en de start vond gewoon plaats om 13.30 uur. Gelukkig raakten de aanwezige onweersbuien boven Noord Holland Medemblik niet waardoor de wedstrijd gewoon uitgezwommen kon worden. 

Winnaar van de Brakeboer Trofee werd uiteindelijk Lars Bottelier die overweldigend de 10 km. bij de heren won in een tijd van 2:03:21.13

Als bijlage de volledige uitslagen.

Bijlagen:
Bewaar het bestand uitslagen Brakeboer Trofee 2017.pdfuitslagen Brakeboer Trofee 2017[ ]31 kB682 Downloads

De 8e Brakeboer Trofee gaat a.s. zondag 23 juli 2017 van start in Medemblik. Maar liefst 158 zwemmers zullen in totaal de strijd aangaan in de diverse programma's. Met name de 10 km. van Medemblik vormt ook dit jaar weer het hoogtepunt van de dag. De temperatuur van het water is geen probleem. Afgelopen maandag werd een temperatuur van 21,7 graden Celcius gemeten in de haven. OOk dit jaar is er weer de Medemblik Harbour City Swim t.b.v. het Inloophuis Medemblik. De start is om 12.30 uur. Doet u mee? Kom naar Medemblik en schrijf u in. Dit kan tot a.s. zondag 12.00 uur

Sponsored by DYT Yacht Transport

 

Al 47 jaar lang maken we gebruik van de haven van Stavoren voor de start van de IJsselmeer-Zwemmarathon. En nu, voor de eerste keer blijkt dat niet mogelijk te zijn. Door drukte i.v.m. skûtsjesilen is de haven niet beschikbaar.  Een probleem dus. Uitwijken naar Marina haven in Stavoren bleek ook niet mogelijk. Gelukkig kwam er een oplossing uit Hindeloopen, daar zijn we van harte welkom. Een zucht van verlichting bij de organisatoren.

Oké, we gaan dus naar Hindeloopen waar onze begeleidende schepen liggen. De procedure wordt echter wel wat anders omdat we wel vanaf de havenmond in Stavoren willen starten. Rond 8.00 uur zullen alle schepen richting Stavoren varen waar rond 9.00 uur de start plaats vindt. De zwemmers vertrekken later vanuit Hindeloopen op een snelle RIB. Zaak dus voor de zwemmers om zich warm aan te kleden voor de tocht van Hindeloopen naar Stavoren. Daarbij speelt ook mee dat als men zich ingevet heeft dit vet niet op het rubber van de RIB terecht mag komen. Houd hier dus rekening mee. Aan boord zullen plastic zakken aanwezig zijn om de spullen in te doen. Deze zakken met naam worden naar Medemblik meegenomen. In Stavoren gaan de zwemmers tussen de havenhoofden op de reguliere startplaats te water. Indien dit niet mogelijk blijkt wordt er voor de havenmond gestart.

Dus i.p.v. rijden naar Stavoren rijden we naar Hindeloopen. We varen naar Stavoren en daar vind de start plaats. Toeschouwers kunnen uiteraard gewoon richting Stavoren rijden om de start bij te wonen.

Sponsored by DYT Yacht Transport

 

Voor de Haagse Zwemmers is er een speciaal Open Water Boek gemaakt. Hieruit kun je makkelijker een keuze maken voor deelname aan een Open Water Wedstrijd. Nog nooit bij een Open Water Wedstrijd geweest? Dit is je kans. Lekker zwemmen in de open lucht. Voor de zwemmers die eerst wat willen leren betreffende Open Water zwemmen organiseren Richard Broer en Marcel v.d. Togt (beide oud DES-trainers) clinics. Alles staat in het Haags Open Water Boek in de bijlage.

Bijlagen:
Bewaar het bestand ow2017boek-DES-PLONS.pdfHaags Open Water Boek 2017[ ]1362 kB774 Downloads

Zie voor bericht de KNZB website

Zie http://www.sport-active.nl/files/sportactivemagazinejaargang1nummer1.pdf

Jan van den Hoorn overleden 

Via-via bereikte ons het bericht dat Jan van den Hoorn overleden is.

De laatste jaren heeft trainer en scheidsrechter Jan van den Hoorn veel pech gehad met zijn gezondheid waardoor hij de laatste tijd slechts weinig in staat was om te trainen, noch te fungeren.

Hij heeft van alles gemankeerd. Hij heeft veel rugpijn gehad. Bovendien brak hij diverse keren zijn been doordat hij door blackouts onverwachts viel. Vorig jaar zomer leek hij op de goede weg en heeft hij zijn vereniging enkele maanden getraind. Daarna ging het echter op vele fronten mis met zijn gezondheid . Hij liep zelfs een buikvliesontsteking op en werd na een zware operatie bijna 2 weken in een roes gehouden. Na een lang herstel kreeg hij last van dat zijn nieren: ze begonnen te falen en moest hij weer diverse keren opgenomen worden in het ziekenhuis. Het leek er op dat meerdere organen niet goed meer werkten. Recent hoorden we echter dat bij de zoveelste operatie kanker van zijn alvleesklier diverse uitzaaiïngen zijn geconstateerd. Het was duidelijk dat een daadwerkelijke behandeling niet meer mogelijk was. De levensverwachting van Jan lag in de orde van maanden. Jan van den Hoorn heeft er voor gekozen om zijn laatste maanden door te brengen in het Hospice van Beverwijk. Helaas heeft dat slechts 2 weken geduurd.

Jan is vele jaren scheidsrechter van de Zwemmarathon Stavoren-Medemblik geweest. Vele mooi verhalen staan nog steeds in de herinneringen van zwemmers en organisatieleden gegrift

De foto's van de 47e IJsselmeer Zwemmarathon staan nu ook op de website.

Zie http://www.zwemvereniging-des.nl/open-water/ijsselmeer-zwemmarathon/foto-s