ow_smallebanner3.jpg

The Hague Swimming

Deelnemers 2019

 

Jorgos Skotadis Olympiacos, Greece
Steven Claes ZC Tremelo, Belgium
Marion Joffle En Caen, France
Gert Clijmans KST, Belgium
Bogdan Cosmin Zurbagiu Clubul Sportiv DELFINUL Bucuresti
Remco van Althuis SBC2000
Maikel van der Linden Zwemsport Parkstad
Tenzin Tieman VZV
Maurice van den Berge The Hague Swimming (SG)
Boy Borreman LinK
Christian Broodman Het Y
Yuri Admiraal Numansdorp
Mark Godwaldt PSV
Jerwin Tholen Rotterdam Swimming
Jeroen Burggraaf VZC
Arne-Willem Kroonen Zwemsport Parkstad
Kees Bobeldijk ZV De Bron
Maarten van der Weijden KNZB
Janina Beckers Zwemsport Parkstad
Leonie van Noort WVZ
Lisa Dreesens The Hague Swimming (SG)
Anne Noom Het Y
Amy van Lier De Warande
Renske Dutilh Het Y
Irene van der Laan ZVVlaardingen-Schiedam (ZVVS)
Kyra Sterre Wijnker DAW
Linda Hoogendam WVZ
Sander van Elburg PSV

Even voorstellen: Yuri Admiraal                                               

Trainer/begeleider: Richard Broer
Assistent training: Mieke van der Fluit 

Op mijn geboortedag in 1977 ben ik door mijn ouders ingeschreven bij de zwemvereniging. Het zwemmen is me duidelijk met de paplepel ingegeven. Zo vroeg als mogelijk ben ik waterpolo gaan spelen bij de Lansingh in Krimpen aan den IJssel en later bij ZPB in Barendrecht. 

Aan het einde van mijn jeugd gestopt met waterpolo en het zwemmen werd minder en minder. Het sporten miste ik en dan is een oude liefde onweerstaanbaar. Dat viel wel weer even erg tegen. Ik kan me wel herinneren dat ik na de eerste baantjes borstcrawl hopeloos aan de kant lag en daarna maar voorzichtig doorzwom met schoolslag. Maar de baantjes borstcrawl werden meer baantjes borstcrawl en na een aantal maanden kon ik het schoolslag zwemmen wel overslaan. De eerste kilometertjes borstcrawl gingen goed en dat aantal ging vrij snel omhoog.  

Het zal weinig verbazing wekken dat mijn zoon tevens is gaan zwemmen. Hij werd met 9 jaar lid van ZPC Numansdorp en ik merkte al snel dat ik niet als vader op de tribune stil wilde zitten. Ik werd tevens lid van ZPC Numansdorp en ben voorzichtig gaan meetrainen. Inmiddels zwem ik nu een aantal jaar indoor wedstrijden samen met hem. Geweldig leuk. 

In 2015 heb ik me voor de eerste keer ingeschreven voor een openwater wedstrijd. Zonder enige ambitie. Gewoon uitzwemmen. Dat is enorm goed bevallen en vlug zwom ik er dat jaar weer twee. Al snel werd ik meer ambitieus en ging ik toch maar wel naar mijn tijden kijken. Het jaar daarna acht tochten gezwommen. In 2017 een stuk of 12. Meer, sneller, tot mijn eerste 10km was gezwommen. Daardoor de volgende stap genomen, de trainingen flink opgevoerd, en mij ingeschreven voor de IJsselmeeroversteek in 2018 en deze vervolgens, met niet de perfecte omstandigheden qua weer, trots uitgezwommen met hulp van coach Richard en Mieke.

Dit jaar werd het toch wel erg spannend door de vele inschrijving en de beperkte plaats. Deze belangstelling verdient de 50ste editie. Blij met de plaatsing en dankbaar voor de organisatie. De 17de augustus ga ik d’r voor.

 

Remco van Althuis


Remco van Althuis

Na de finish vorig jaar, vroeg Jack Brakeboer weer hetzelfde… Tot volgend jaar? Het antwoord is bij de meesten eigenlijk standaard nee.. en toch zijn ze er volgend jaar! Met Jack maakte ik de afspraak, dat als hij mee zou doen – ik er ook bij zou zijn voor de jubileum editie. Eind april verschenen de berichten in de media, hij ging daadwerkelijk meedoen… en zo geschiedde. Vanaf 1 mei dook ik het water weer in om te trainen voor deze monstertocht en ben ik mij gaan voorbereiden voor mijn 5de oversteek. Ook voor mij een klein jubileum dus.  Geen idee of ik er nog wat van kan, maar ik heb er in ieder geval weer veel zin in!

 

 
Linda Hoogendam

In het dagelijks leven werk ik als docent lichamelijke oefening op twee verschillende basisscholen in Delft en Leidschendam. Naast het werken zwem ik bij WVZ en in de zomer train ik in zwembad de Vliet in Leiden.

Sinds 1994 zit ik op wedstrijdzwemmen. Sinds 2002 ben ik begonnen met open water wedstrijden. Dat was in het begin een paar wedstrijden per jaar en dit werden er steeds meer. Om in 2011 mijn eerste IJsselmeeroversteek te zwemmen. In 2012 heb ik met de Dutch Ladies First het kanaal heen en terug over gezwommen.

En nu wil ik dit jaar voor de 6de keer het IJsselmeer overzwemmen. Het blijft een geweldig tocht om te zwemmen. Vooral als je na uren zwemmen de haven binnen komt. Vorig jaar dacht ik voor de start dat dit voorlopig de laatste zou zijn maar voordat ik de haven binnen kwam had ik me bedacht. De IJsselmeer Zwemmarathon is echt een verslaving.

Hallo, mijn naam is Lisa Dreesens. Ik ben 27 jaar en woon in Delft. Naast mijn grote hobby’s, zwemmen en triatlon, ben ik in het dagelijks leven bezig met een promotieonderzoek (PhD) op de Technische Universiteit van Delft. Hier probeer ik meer inzicht te krijgen in hoe bepaalde virussen bacteriën doden, om deze mogelijk in te zetten tegen resistente bacteriën die infecties veroorzaken die niet langer meer behandeld kunnen worden met antibiotica.

Dit jaar is mijn grote sportieve doel om het kanaal (van Dover naar Calais) over te steken. Ik ben hier momenteel hard voor aan het trainen, en als alles goed gaat, dan zou mijn overtocht in de eerste week van september plaatsvinden. Naast deze grote uitdaging blijft de oversteek van het IJsselmeer de mooiste wedstrijd binnen Nederland, en die zou ik dan ook niet willen missen. Ik zie het als een mooie trainingstocht op de voorbereiding van het kanaal. Ik heb er in ieder geval weer veel zin in en ik kijk er nu al na uit om het IJsselmeer weer te trotseren.

 


Arne-Willem Kroonen

Als klein jongetje ben ik gestart bij ‘Die Heygrave’, hier ben ik in aanraking gekomen met open water zwemmen. Daarna heb ik nog bij de ‘Dommelbaarzen’ en ‘Biesboschzwemmers’ gezwommen en ben ik regelmatig in de prijzen gevallen binnen mijn leeftijdscategorie, op de wedstrijden zelf en in het leeftijdsklassement van Brabant en Limburg.  

Van 2006 tot 2012 heb ik gewerkt als marinier bij het Korps Mariniers, waar ik veel geleerd en ervaren heb op het gebied van discipline, conditie, grenzen verleggen en met name doorzettingsvermogen. Na 2012 heb ik weinig op het gebied van conditie en/of sport gedaan. Ongeveer twee jaar geleden heb ik besloten dat ik weer wil gaan sporten en heb mezelf het doel gesteld om deel te nemen aan een IRONMAN. Als eerste discipline moet je zwemmen, ik ben via mijn triatlon coach Alan Smeets in aanraking gekomen met de zwemclub ‘Zwemsport Parkstad’. Bij Zwemsport Parkstad kwam ik met een oude bekende, Dennis Colijn, zwemtrainer van Zwemsport Parkstad, in aanraking en april dit jaar met open water zwemmen. Begin van het open water seizoen hoorde ik dat dit jaar de 50ste editie van de IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren - Medemblik plaatsvindt en dacht ik: daarvoor wil ik me kwalificeren. 


Ik heb een pak gekocht en bengaan trainen met de open water groep van Zwemsport Parkstad en heb op de tiende Brakeboer trofee mijn eerste 10 kilometer open water ooit gezwommen onder coaching van Dennis Colijn en voeder Jan-Willem Kroonen (mijn vader)! Het was geen gemakkelijke 10 kilometer, maar ik heb er van begin tot eind van genoten en was super blij toen ik hoorde dat ik deel mocht nemen aan de zwemmarathon. 

Vanaf dat moment is mijn volledige focus gezet op dit geweldige evenement en ben ik extra kilometers gaan zwemmen. Jan-Willem Kroonen, heeft ook weer de kriebels te pakken gekregen en gaat mij tijdens dit event coachen en voeden. Naast de nodige zwem kilometers, ga ik ook gewoon verder met het wielrennen en hardlopen, zodat ik dit jaar ook nog de IRONMAN (Barcelona) met een mooie tijd kan uitlopen.

 

 Ik ben Boy Borreman, 17 jaar en kom uit Leiden. Zwemmen doe ik al 13 jaar, maar vanaf mijn negende ben ik begonnen met het wedstrijdzwemmen. Ik heb het een jaar gecombineerd met waterpolo, maar dat was niet echt heel handig. Mijn eerste open water wedstrijd zwom ik als minor bij de swim in. Hoewel ik het binnen zwemmen met veel plezier doe, ligt mijn passie in het open water. Mijn afstanden heb ik rustig opgebouwd tot de eerste 10 km vorig jaar. Het IJsselmeer stond natuurlijk op mijn lijstje, en de 50ste editie leek mij een mooie uitdaging. Ik ben er in Stavoren en zie jullie in Medemblik.

 

 

Hallo! Mijn naam is Jeroen Burggraaf, ik ben 28 jaar oud en woon in Ede. In het dagelijks leven ben ik project manager bij CGI in Rotterdam. Naast mijn werk zwem ik veel bij VZC in Veenendaal en ook nog een beetje bij DBS in Rhenen. In Rhenen geef ik ook nog training. Ik zwem ondertussen al 20 jaar en heb, sinds ik wist dat het bestond, de droom gehad om Het Kanaal van Engeland naar Frankrijk te zwemmen. Dit is ook de reden dat ik het IJsselmeer wil zwemmen, een goede test om te zien of ik het lang vol kan houden in het water! Daarnaast is het IJsselmeer natuurlijk een ontzettend vette tocht om te maken en kijk ik nu al uit naar de aankomst! Tijdens de koudere maanden doe ik graag mee  met VZC aan de competitie wedstrijden, hierin zijn mijn favoriete nummers de 200 vlinder, 400 vrij en 400 wissel. Naast werk en zwemmen speel ik wel eens een computer spelletje, een stukje viool of ga ik wat leuks doen met vrienden.

Mijn mededeelnemers wens ik enorm veel succes en plezier tijdens deze tocht!

 

Ik ben Mark Godwaldt, ik ben 31 jaar, ik kom uit Beilen en woon tegenwoordig in Eindhoven en ben een constructeurs bij een bureau voor tijdelijke hulpconstructies. Na ongeveer 10 jaar niet meer gezwommen te hebben, ben ik 4 jaar geleden weer begonnen met zwemmen en heb er sindsdien weer veel plezier in. Van begin af aan lag mijn voorkeur al bij de lange afstanden. Ik vond de LAC wedstrijden altijd het leukste om te doen, alleen ik heb vroeger nooit buiten gezwommen. Gelukkig heb ik nu wel deze discipline ontdekt, en ik beleef hier heel veel plezier aan. In de afgelopen jaren ben ik steeds een beetje verder gaan zwemmen qua wedstrijdafstand. Drie jaar geleden de 1km, twee jaar geleden de 7km, vorig jaar de 10km en dus hopelijk dit jaar de 22km. Ik vind het een geweldige nieuwe uitdaging, mede door alle trainingen die erin gaan zitten. Mogelijk dat we in de toekomst Het Kanaal gaan oversteken, aangezien we steeds beetje verder gaan. Hopelijk zijn straks alle trainingen voldoende geweest om de oversteek te halen, en de mooie haven van Medemblik binnen te zwemmen op 17 augustus.


Steven Claes

Na een lange zwemcarrière in het binnenbad, begon ik op mijn achttiende met open water zwemmen. Door de zware combinatie van zwemmen en studeren lag de nadruk voor mij initieel bij de korte afstanden. Nadat ik afgestudeerd was, verschoof deze focus geleidelijk aan naar het langere werk. Na een heel aantal 10km wedstrijden, besloot ik vorig jaar om Stavoren-Medemblik te proberen. Helaas moest ik door een blessure aan de rug halverwege opgeven. Conditioneel zat ik nochtans goed, wat bevestigd werd door een goed resultaat op het Belgisch kampioenschap 10km 2 weken later. Zonder problemen hoop ik daarom op deze 50e editie een mooie prestatie neer te zetten. 

 

 

Marion Joffle

Ik begon rond m’n achtste te zwemmen en deed mee met wedstrijden in het zwembad. Ik ben sindsdien altijd blijven zwemmen. In 2011 ontdekte ik het open water. Toen ik 12 was nam ik deel aan de Western Cup. Toen ik 15 was besloot ik deel te nemen aan de Coupe de France in het open water. Ik had me voor 9 nummers ingeschreven en eindigde als 21e overall. Dat jaar zwom ik mijn eerste 10 km in 2:56. In 2015 heb ik nog twee 10 kilometers gezwommen.

Aangezien de Coupe de France werkt met een puntensysteem, nam ik de beslissing om alleen grote evenementen te zwemmen. Ik nam in 2016 voor het eerst deel aan de Franse Openwater Kampioenschappen in Montargis door te zwemmen op de 5 km, de 10 km en de beroemde 25 km.

In 2016 was mijn grootste open water seizoen met deelname aan een groot aantal wedstrijden. In totaal zwom ik 177 km. In dat jaar won ik drie titels:

- Vice-juniorkampioen van Frankrijk in mei 2016 op de 25 km open-water race in Montargis - Tijd: 6 uur 25

- 2e van de openwatercategorie Coupe de France in 2016

- 2e junior van de Coupe de France in openwater in 2016

2017
Damesrecord en heren 24 uurs zwemrecord De LAUSANNE   (60 km 50 in 20 uur)

2018 5 januari: 1eplaats 1000 meter ijszwemmen en de jongste ter wereld bij de Ice Swimming German Open

21 januari: Verbetering van de 1000 meter in ijszwemmen damesrecord in 14.45.74 en ook het herenrecord.

2019

15 tot 17 maart: 4e wereld van de 1000 meter, in 13.43.06 wereldkampioen bij de 50m schoolslag in 38.01. Vice-wereldkampioen in 100 schoolslag in 1.24.59 3e wereld in de 50m vlinder in 33.10 Ter gelegenheid van de Ice Swimming Championships in Moermansk, Rusland. Watertemperatuur 0° buitentemperatuur -6°.    

2020: Planning: Het Kanaal oversteken om tegen kinderkanker te zwemmen.

De IJsselmeer zwemmarathon maakt deel uit van mijn voorbereiding op het oversteken van het Kanaal.

 

 

Gert Clijmans

Ik ben op 5 jarige leeftijd begonnen in de zwemschool van TZV (Turnhouts zwemvereniging) in het Kursaal in Turnhout. In het jaar 2005 ben ik begonnen met competitie te zwemmen. In 2009 werden de clubs TZV en Olma samen gesmolten in de club KST (kempisch swimming team). De hoofdtrainer is Ronny Luyten gedurende mijn zwemcariere. Ik ben zelf begonnen zwemles geven in de zwemschool in het jaar 2010 tot heden. De zwemclub KST heeft 7 jaar geen vast zwembad gehad omdat het zwembad van Turnhout kapot was, hierdoor hebben we veel zelfstandig moeten trainen. Tijdens mijn hogere studies ( bachelor  en master in de verpleging) heb ik minder getraind om te concentreren op de studies. Na mijn studie heb 2017 heb ik mijn persoonlijk doel behaald en dat was onder de minuut te zwemmen op 100 meter vrije slag. In 2018 heb ik het openwaterzwemmen ontdekt. Ik ben begonnen in het begin van het seizoen met 800 meter en ben geëindigd met 10 km. In dat ben ik seizoen dan ook Vlaams en provinciaal kampioen van mijn leeftijdscategorie geworden. Op de Belgische kampioenschappen op de 10 km ben ik 6de geworden. Dit jaar ben ik direct beginnen te trainen onder begeleiding van mijn hoofdtrainer Ronny Luyten die zelf de Oosterschelde heeft overgezwommen voor het open water seizoen.

Mijn naam is Jorgos Skotadis, ik ben 21 jaar oud en zwem bij Olympiacos Swimming Team in Griekenland.
Ik ben begonnen met zwemmen toen ik 10 jaar oud was en ben met openwaterzwemmen begonnen toen ik 17 was. De reden dat ik met openwaterzwemmen ben begonnen is dat ik het zag als een goede uitdaging voor mezelf, aangezien ik als specialiteit in het zwembad al de lange afstand had. 

Mijn beste prestaties in het open water zijn op de volgende wedstrijden:
2015: EJK OWZ Tenero 7,5km, ONK OWZ Wilhelminakanaal 10km 1e plaats.
2016: ONK OWZ 5km Goes 3e plaats en 10km Vlissingen 2e plaats.
2017: ONK OWZ 10km Vlissingen 2e plaats en 5km Goes 2e plaats.
Open Belgische Kampioenschappen 2017 Willebroek 10km 1e plaats.
2018: Brakeboer Trofee 2,5 en 10 km. 2x 1e plaats.
2018: IJsselmeer Zwemmarathon / NK Martathonzwemmen 1e plaats

Ik heb vorig jaar tijdens mijn eerste oversteek ook direct gewonnen, een droom kwam uit. Het was zwaar weer, maar ik had gelukkig ervaren schipper Robert Blokker als begeleider aan het roer. Dit jaar wordt het ONK in Heerjansdam mijn eerste wedstrijden in Nederland in het open water, ik start op de 5km en de 10km.

Dit seizoen ben ik in Griekenland gaan trainen en zwem ik begin augustus de Nationale Kampioenschappen in Griekenland. Ik heb het daar goed naar mijn zin, maar ik wil deze 50ste oversteek zeker niet missen, daarvoor kom ik speciaal terug uit Griekenland.Mijn doel is duidelijk, de IJsselmeeroversteek gezond uit zwemmen en hopelijk weer goud winnen, net als vorig jaar.

Ik ben Bogdan Zurbagiu, 33 jaar oud en ik kom uit Roemenië. Ik ben vader van twee kinderen en sinds kort van een kat. Ik ben bankmedewerker. In m’n jeugd zwom ik voor onze historische clubs Bucharest, Steaua en Dinamo.

Ik ben 15 jaar gestopt met zwemmen maar de afgelopen jaren heb ik m’n passie weer opgepakt. Aanvankelijk voor m’n triatlonwedstrijden op de lange afstand.

Vorig jaar heb ik de Lago D’Orta van 27 km in Italië volbracht en dit jaar volbracht ik de Rottnest Channel van 19,7 km in Australië. Ik keek uit naar een traditioneel zwemevenement. Nadat ik een aantal artikelen had gelezen over de IJsselmeer Zwemmarathon en hoe indrukwekkend de organisatie van de voorgaande edities was, met veel betrokken marathon zwemmers, heb ik voor de 50ste editie besloten dat dit de grootste wedstijd is voor mij in 2019. Ik kijk uit naar de golven en de watertemperatuur. Dat máákt de zwemwedstrijd en zal mij beter maken als zwemmer en als mens. Tevens maak ik van deze gelegenheid gebruik om voor de eerste keer samen met mijn familie Nederland te bezoeken.


 Maurice van den Berge

Wat is er nou leuker dan deel te nemen aan de 50ste IJsselmeer Zwemmarathon als je in hetzelfde jaar de vijftig hebt aangetikt?!  Nog steeds lig ik met heel veel plezier drie tot vier keer per week in het water. In de winter in het zwembad, maar het liefst zwem ik in zee.

Zes jaar geleden heb ik succesvol Het Kanaal overgestoken. Een uitdaging die ik nooit had willen missen. De voorbereidingen samen met Marcel van der Togt, mijn coach en met Ien, m’n vrouw waarmee we met een fund race actie ruim € 11.000,- ophaalden voor Spieren voor Spieren.  
Mijn liefde voor zwemmen kent een lange geschiedenis. Mijn moeder gaf zwemles en nam mij al heel jong mee naar het zwembad. Op 8-jarige leeftijd behaalde ik mijn eerste medaille tijdens het NK. Vele medailles volgden. Na mijn 23ste heb ik nog jaren meegespeeld bij HZ- Zian, ook een aantal jaar in de hoofdklasse waterpolo. Schouderblessures hebben me uiteindelijk doen besluiten weer het reguliere zwemmen op te pakken, maar dan in de vorm van langebaanzwemmen.

Ik kan me een leven zonder water niet voorstellen. Ben benieuwd of ik nog een beetje mee kan komen met de voorste regionen. Tot 17 augustus!

Jerwin Tholen

Dank voor de mooie kans om voor het derde jaar op rij mee te doen aan de IJsselmeer marathon. Dank aan de organisatie DES die het mogelijk maakt. Aan coach Martin die meegaat op de boot en die de afgelopen jaren vele keren met mij de Zevenhuizerplas overstak. Dit jaar vaak ’s avonds laat met Thijs en Sjaak als haas. En alle zwemmers van de Zevenhuizerplasgroep, die bedachten dat je met wat training ook prima het IJsselmeer kan overzwemmen met veel gezelligheid.  Zo begon mijn droom over het IJsselmeer in 2017 echt vorm te krijgen. Henri inspireerde me vervolgens om niet zomaar over te steken maar te mikken op de echte IJsselmeer Marathon. En dank aan de organisatie en zwemmers bij zwemanalyse voor de fantastische ervaring op Het Kanaal vorig jaar, bikkeltraining van Richard en een 10km race in Parijs. Coach Karin van Nassau die me twee keer begeleidde bij de oversteek. En de mensen van Zwemmen Rotterdam Zuid voor de flexibele uren om met Bart op vrijdagavond te trainen in de donkere wintermaanden. Maar natuurlijk vooral dank aan mijn vrouw Janine en Finn, Jorre en Hidde die het allemaal maar goed vinden dat ik vaak in het water lig en mij steunen om dit soort gekke dingen te doen op m’n 47e. Wat een luxe! Hoezo, langeafstandzwemmen echt een sport voor solisten? Zonder de support van en het plezier met velen, zou ik hier nooit aan zijn begonnen.

Ik ben Kees Bobeldijk, ik ben 62 jaar en heb vroeger vier keer deelgenomen aan de IJsselmeer marathon. De eerste keer was op 19-jarige leeftijd, dus 43 jaar geleden. Dat jaar waren er maar vier deelnemers waarvan twee Medemblikkers: Marijke Zeekant en ik. Eén deelnemer stopte, we kwamen dus met drie deelnemers aan. De laatste overtocht in mijn jeugdjaren was tevens mijn snelste tijd: 5 uur en 29 minuten. Na mijn zwemperiode ben ik fanatiek gaan wielrennen. Op 55-jarige leeftijd ben ik weer gaan zwemmen, hierdoor ontstond de gedachte om weer het IJsselmeer te bedwingen. Twee jaar geleden was ik er klaar voor om dit huzarenstukje te volbrengen. Ik had Jack Brakeboer gevraagd als coach en startte in Stavoren . Het was erg mooi weer en de omstandigheden leken goed. Het was september, dus de temperaturen daalden hard. Ik kreeg het vanaf minuut éen al koud. Na 13 km moest ik overgeven en hield ik geen voedsel meer binnen. Na 15 km had ik het te koud en ben ik gestopt. Ik was teleurgesteld. Vorig jaar ging het beter en heb ik wel de overtocht behaald.

Het mee zwemmen met de IJsselmeermarathon kwam vorig jaar te sprake via Jack. Hij  kondigde aan de jubileummarathon te gaan zwemmen. Om die reden wilde ik ook van de partij zijn en vanwege het jubileumjaar is het extra leuk. Hierdoor was ik verplicht in mijn vakantie door te trainen, wat niet altijd eenvoudig was, i.v.m. het zoeken naar zwemwater. Ik heb bijvoorbeeld in de rivier De Vecht gezwommen, dat was best druk. Ik moest vaak vroeg zwemmen om zo niet tussen boten of andere vaartuigen te zwemmen.

De wildcard voor deze IJsselmeermarathon heb ik mede door Jack verkregen. 

Ik zal vast als (een van de) laatste(n) zwemmen maar dat maakt me niets uit. Ik zwem deze tocht puur en alleen voor mezelf. Maar we starten allemaal tegelijk en dan kan ik toch maar mooi zeggen dat ik twee meter met grootheden heb meegezwommen, hahaha. Ik hoop dat 17 augustus het weer gunstig is.

Ik ben Janina Beckers, 21 jaar, en kom uit Kerkrade.  Ik ben al sinds jongs af aan fanatiek bezig met zwemmen en zwem inmiddels ook al zo’n 6 jaar in het open water bij Zwemsport Parkstad. Ik ben momenteel bezig met het afronden van mijn Bachelor Elektrotechniek op de RWTH in Aken. Daarnaast vind ik het leuk tussendoor nog een potje waterpolo te spelen, een gezellige avond met vrienden te besteden en met mijn hondjes te knuffelen. Ik heb het IJsselmeer in 2016 voor de eerste keer over gezwommen (derde dame) en in 2017 heb ik dit herhaald met als doel deze editie bij de dames te winnen (eerste dame, derde all-in). Dit jaar wil ik tijdens de  50ste editie mijn sterkste IJsselmeer race tot nu toe neerzetten om hopelijk ook weer op het podium te mogen eindigen. Met mijn coach op de boot, Dennis Colijn, en mijn trainingsmaatje Maikel van der Linden, die ook dit jaar weer zijn kunnen tijdens deze marathon wil laten zien, ben ik druk bezig om me zo goed mogelijk op het open water seizoen en specifiek de IJsselmeer oversteek voor te bereiden. Voor dit jaar hoop ik dan ook op 17 augustus op mooi weer, een race zonder wetsuit en een niet al te woest IJsselmeer.

Amy van Lier

Ik ben Amy van Lier. Ik studeer pedagogiek en ga mijn laatste jaar in. Daarnaast werk ik al een aantal jaren bij Joost Donders Catering en bij Grieks restaurant Mykonos, beide in Kaatsheuvel. Ik ben 22 jaar oud en ben een trouwe deelnemer binnen het open water. Ieder jaar geniet ik weer van de open water wedstrijden; ik zwem al jaren met veel plezier. Dit jaar heb ik mij als doel gesteld om het IJsselmeer over te zwemmen tijdens het NK Marathon. Ik vind het IJsselmeer een enorm mooie tocht, waarbij de essentie van het open water zwemmen in al zijn facetten tot zijn recht komt. Daarbij is het een mooie uitdaging om de overkant te behalen. Ik ben al meerdere keren als begeleidster mee geweest op de boot tijdens de oversteek over het IJsselmeer. Dit heeft me een enorme kick gegeven, waardoor ik het dit jaar zelf nog maar eens wil gaan proberen. 

Irene van der Laan

Ik woon in Roelofarendsveen, waar je fijn kan zwemmen in de Wijde Aa en Braassemermeer en ben 26 jaar getrouwd met Arno Stap. We hebben 1 dochter, Jolina. Verder train ik in het 50m buitenbad de Vliet in Leiden en soms in zee. Mijn tigste deelname aan de IJsselmeermarathon, een jubileumeditie, de vijftigste. De eerste keer dat ik meezwom was ik zevende en laatste, dat is dit jaar wel anders je moest je kwalificeren. Wetende dat Sharon, Esmee, Ferry, Marcel, Lars ,Pepijn en Maarten jammer genoeg niet starten. Hoeveel plasticbekertjes liggen er van mij nog in het IJsselmeer? Gelukkig dronk ik in de begin jaren maar 1 keer per uur. Maar een kleine schatting toch minstens 250 stuks. Ik weet niet precies wanneer ik overgestapt ben op papieren. De marathon is dit jaar een week later, dat kwam wel aardig uit want ik was dit seizoen wat later begonnen met trainen. Dit kwam door de WK ijszwemmen in Moermansk in maart. Geweldig om daar aan deel genomen te hebben 1 km in 0,2 graden watertemperatuur. Behalve zwemmen zijn mijn andere bezigheden: fietsen o.a. naar de trainingen vaak 100 km per week, wandeltochten, langlaufen, ijszwemmen, glasfusen, lezen, bestuurslid IISA-nl, vrijwilligster kringloop, naar het strand gaan en sudoku’s oplossen.

 Kyra Sterre Wijnker

Ik ben Kyra, 20 jaar oud, gek op roze en verliefd op kwallen!! Nog maar drie jaar geleden begon ik met zwemmen in open water! Ik trainde voor de 4 km oversteek van Den Helder naar Texel. Toen dat gelukt was ging ik meer trainen met als doel verder en verder te zwemmen. Zo zwom ik een jaar later het IJsselmeer over. Dit ging me zo goed af dat ik door ging. Ik maakte dan ook uitstapjes met ijszwemmen. Afgelopen maart zijn we met een heel team naar het WK ijszwemmen in Rusland geweest.

Het openwater bleef aantrekkelijk en het doel, Het Kanaal van Engeland naar Frankrijk over te zwemmen, zat al een tijdje in mijn hoofd. Inmiddels een jaar geleden en dus twee jaar na mijn eerste openwaterervaring, ging het gebeuren. Na 9 prachtige uren en 24 fantastisch mooie minuten stond ik op de Franse rotsen en was mijn droom werkelijkheid geworden. Maar, ondanks dat ik mijn doel heb behaald, denk ik nog niet aan stoppen. Ik kijk vooral uit naar alle uitdagingen die nog op mijn pad zullen komen. Ik wens iedereen dan ook alvast heel veel succes 17 augustus en vind het een eer dat ik mag deelnemen aan de 50e editie!Ik ben Maikel van der Linden en sinds kort heb ik mijn opleiding afgerond bij Arcus orde en veiligheid. Ik vond mijn stage in de jeugdgevangenis zo leuk dat ik de kans om er een half jaar extra werkervaring op te doen niet afgeslagen heb. Volgend jaar hoop ik een opleidingsplaats bij de politie te kunnen bemachtigen. In het openwater ben ik sinds 4 jaar echt actief, ik ben klassementskampioen geworden als junior 4 zwemmer en vorig jaar brons op NK 5 en 10 km bij de jeugd, ook in het klassement ben ik derde geworden. Het meest trots ben ik erop dat ik vorig jaar de marathon Stavoren-Medemblik succesvol gezwommen heb. Dat ik openwaterzwemmen dus enorm leuk vind werd vorig jaar nog eens extra beloond met de kilometervreterprijs van Irene.

Motivatie:

Het was kicken vorig jaar toen ik na een loodzware race in Medemblik de finish haalde, ik was zelfs zo blij dat ik bijna vergat om aan te tikken bij de finish.. Dit jaar lijkt het mij een eer om mee te mogen zwemmen in de jubileumeditie, ik heb namelijk gehoord dat Jack ook mee wilde/gaat doen, hoe gaaf is het om als  “Limburgs broekie” van 19 jaar samen met hem in Stavoren het water in te duiken. Mijn doel dit jaar is mijn tijd verbeteren, vorig jaar wilde ik alleen in Medemblik aankomen, dit jaar wil ik dat zo snel mogelijk doen. Ik train er inmiddels al gericht voor, dit jaar samen met mijn clubgenoot Janina Beckers. Wie van ons het eerste aankomt in Medemblik? Geen idee, maar ik ga zeker niet galant zijn en haar voor laten, dit jaar ga we er voor, we gaan racen!

Ik ben Tenzin Tieman, ben 17 jaar jong en woon met mijn familie in IJmuiden. ’s Winters train ik in het binnenzwembad ‘De Heerenduinen’ in IJmuiden. Zodra het voorjaar begint, begin ik weer aan het OW-seizoen met trainen en deelnemen aan de ‘lange afstand’ evenementen. Ik heb dit OW-seizoen alweer de nodige zwemkilometers afgelegd.

Vorig jaar was mijn eerste grote oversteek Stavoren-Medemblik, die ik als jongste deelnemer heb kunnen volbrengen. Een ware gebeurtenis, met stevige wind en nodige golven, dit was dan ook een heel andere ervaring dan ik gewend was. Na de ervaring van vorig jaar weet ik wat me te wachten staat. Zo wil ik ook dit jaar, onder goede begeleiding van mijn trainer/coach Hans van Vastenhoven, mijn tijd verbeteren en in ieder geval de finish halen. Daar zullen mijn familie, kennissen en vrienden me weer op staan wachten en toejuichen zodat mijn vermoeidheid na de inspanningen en het afzien weer af zal nemen.

Tot ziens bij de vijftigste IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik.

Mijn naam is Christian Broodman (1970). Mijn ‘zwemcarrière’ ben ik begonnen bij Zwem- en Waterpolovereniging Oude Veer in Anna Paulowna. Bij deze vereniging heb ik wedstrijden gezwommen in het zwembad en in het open water. Zo ben ik daar ook begonnen met marathon zwemmen tijdens de Drie Sluizentocht van Anna Paulowna. Deze tocht heb ik in de jaren ‘90 een aantal keren volbracht. Vanwege mijn werk heb ik mijn zwemactiviteiten een periode op een lager pitje moeten zetten. Ongeveer 10 jaar geleden heb ik het openwaterzwemmen weer opgepakt bij Channel Team Wassenaar. Na met dit team in estafette Het Kanaal te zijn over gezwommen smaakte dit naar meer. Momenteel zwem ik bij Zwemvereniging het Y in Amsterdam en dit jaar is mijn begeleider tijdens de IJsselmeermarathon Annet Huiberts. Inmiddels heb ik driemaal Stavoren - Medemblik gezwommen en kijk ik er naar uit om deze tocht dit jaar voor de vierde keer te volbrengen.

Ik ben Maarten van der Weijden en zwom van 21 t/m 24 juni 2019 de 11stedenzwemtocht om geld op te halen om kankerpatiënten te helpen via mijn eigen stichting. Als stichting zijn wij super trots dat we met de poging van vorig jaar en het halen van dit jaar inmiddels bijna 12 miljoen euro ingezameld hebben. Geld wat wij voor 100% doorgeven aan projecten en onderzoeken van KWF Kankerbestrijding, Kika en de Roparun. Dat we inmiddels 25 projecten hebben kunnen financieren is ver boven onze verwachting. Ik wil iedereen daarvoor nog een keer hartelijk bedanken. Maar… je kunt nog steeds doneren hoor. Kijk maar even op www.11stedenzwemtocht.nl

  

En ja, nu de 50ste IJsselmeer Zwemmarathon. Voor velen een grote uitdaging en voor mij misschien even uitzwemmen? Nee. Ik weet dat de IJsselmeer Zwemmarathon vol verrassingen kan zitten qua golven en watertemperatuur. Ik heb de tocht eerder gezwommen in 2004, nu alweer 15 jaar geleden. Die wedstrijd  won ik in een toen nieuw record van 4:20:58. Een record dat nu op naam staat van Marcel Schouten (4:18:06). Om destijds de zwemmarathon te gaan zwemmen kwam eigenlijk door mijn familie. Het record was namelijk eerder op naam van mijn zus Etta komen te staan en dit werd verbeterd door Timm Leuchtmann met slechts 4 seconden. De opdracht werd dus het record terug te krijgen in de familie, en dat is gelukt! Of het op 17 augustus weer gaat lukken het record terug te pakken betwijfel ik, maar ik ga er natuurlijk wel voor.

  

Beknopte zwem-cv:

2004 IJsselmeeroversteek in 4:20

2008 Wereldkampioen 25km Sevilla

2008 Olympisch kampioen 10km Beijing

2018 163km gezwommen van 11stedenzwemtocht en 5 miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek

2019 volledige 11stedenzwemtocht uitgezwommen en meer dan 6,5 miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek

 

Ik ben Leonie van Noort en ik ben er laatst achter gekomen dat ik al vanaf mijn negende met open water wedstrijden mee doe. Het beviel mij vanaf het begin eigenlijk al best goed. Ik was goed in de lange afstanden, ook in het zwembad, en ik vond het ook nog eens leuk. Toch duurde het lang voordat ik mijn eerste 5km deed. Ik heb dat zo lang mogelijk uitgesteld. Maar toen ik eenmaal begonnen was bleef ik ook doorgaan. De 10km was voor mij ook een obstakel en heb ik ook lang van mij afgehouden. En dan nu toch de IJsselmeer oversteek. Dat is denk ik toch vooral aan mijn ouders te danken. Ze zeiden dat ik er later spijt van zou krijgen als ik het niet zou doen. In 2014 heb ik al eens eerder toegegeven aan de overtuigingen van mijn ouders. Helaas werd de oversteek toen afgelast vanwege de te harde wind. Nu in 2019 wil ik het toch nog een keer proberen!

Hoi! Ik ben Anne Noom, 21 jaar en woon in Heerhugowaard. Ik doe op dit moment de master Drug Discovery and Safety aan het VU, die mij opleidt tot een onderzoeker naar nieuwe geneesmiddelen voor ongeneeslijke ziekten.

Ik ben begonnen met zwemmen toen ik vijf was bij SG Zaanstad en heb sindsdien meerdere verenigingen gezien, zoals de meesten van jullie wel weten. Bij SG Zaanstad werd toen al gezegd dat openwaterzwemmen echt iets voor mij zou zijn, maar aangezien ik bang was voor eenden en vissen, ben ik nooit meegegaan naar wedstrijden. Pas bij DAW, toen een vriendin zei dat ik het echt een keer moest proberen aangezien ik de LAC ook altijd leuk vond om te doen, ben ik een keertje meegegaan. Mijn allereerste wedstrijd was de 2km van de lektocht en alle mensen op de kant zeiden “die doet dit nooit meer”, maar ik was op slag verliefd op deze tak van zwemmen. Het vrije aspect van het zwemmen in de natuur met het tactische spel eraan gekoppeld, vind ik zo mooi aan het openwaterzwemmen.

Het heeft vrij lang geduurd, voordat ik lange afstanden ben gaan doen. Ik heb altijd de 3km het leukst gevonden en vond dat ook ver genoeg, totdat ik de lange afstanden echt heb ontdekt. Ik denk dat Ben daar toen al verantwoordelijk voor is geweest, ondanks dat ik toen nog niet bij het Y zat. Vlak voor Gaasperplas 2014 raakte hij in gesprek met mijn moeder en zei dat de 7km een mooie opstap zou zijn om ooit een 10km te kunnen doen. Ondanks dat die 7km veel pijn heeft gedaan, vond ik het zo veel leuker dan de 3km. Het was weer iets nieuws en had iets uitdagends. Toch heeft het daarna nog lang geduurd voordat ik een echte 10km ben gaan doen. Dit was namelijk vorig jaar pas op het ONK. Ik heb hiermee wel gemerkt dat ik de lange afstanden een stuk leuker en ook uitdagender vind, dus ik ben toe aan een nieuwe uitdaging: de IJsselmeer Zwemmarathon.

Ik ben Renske Dutilh en ik ben 16 jaar. Ik woon in Amsterdam en ben nu aan het einde van 5 VWO. Ik zwem al vanaf 6 jaar en ben direct met openwaterwedstrijden begonnen. Ik heb twee jaar geleden mijn eerste 10km gezwommen en ik heb hem het jaar daarop ook gedaan. Het leek mij dit jaar leuk om nog iets verder te gaan en daarom lijkt het IJsselmeer mij een leuke uitdaging. Ik hoop dat mij het lukt om de IJsselmeer tocht te volbrengen.