Openwaterzwemmen

Open waterzwemmen is in Nederland steeds meer in opkomst. In vele steden worden wedstrijden gehouden of events georganiseerd om geld binnen te halen voor een goed doel. De openwaterzwemmers zijn van harte welkom om met de wedstrijd-, master en trimzwemmers mee te komen trainen in de diverse baden. D.E.S. organiseert al jaren 2 grote openwater wedstrijden, nl. de IJsselmeer Zwemmarathon en de Brakeboer Trofee.

Over de IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik

IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik:
Dit is het hoogtepunt van het open water zwemmen! Dit moet je een keer hebben meegemaakt. De Zwemmarathon, een zwemwedstrijd van Stavoren (Friesland) naar Medemblik (Noord-Holland), staat bol van spanning, opwinding en gezonde krachtinspanningen. De afstand bedraagt zo’n 22 kilometer. Na de start, om 09:00 uur in de ochtend, zwemmen de deelnemers naast hun eigen boot, naar Medemblik. De ervaring leert dat de snelste zwemmer rond 13:15 uur in Medemblik arriveert. De laatste meters leggen de zwemmers af onder luidkeelse aanmoedigingen en applaus van de toeschouwers. Maar de deelnemers krijgen pas echt kippenvel als bij het aantikken ook de scheepstoeters hun geleverde prestatie luister bij zetten.

Organisatie:
D.E.S. is er met recht trots op dat zij de oudste en langste open water wedstrijd organiseert, nu al meer dan 50 jaar. Ieder jaar wordt er in nauwe samenwerking met de Commissie tot Behoud van de IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik een groot evenement georganiseerd. Alle kosten worden gedekt door inkomsten verkregen uit sponsoring. Deze gelden worden beheerd door de Commissie tot Behoud van de IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren – Medemblik.

De Brakeboer Trofee
Deze wedstrijd wordt gezwommen in Medemblik. Er wordt gezwommen op een parcours van 500 meter. Van de visafslag in Medemblik de haven uit, keerpunt en langs de kust van Medemblik. Ook hier is weer een keerpunt. langs de kust naar het keerpunt voor de haven en dan weer richting de visafslag. Totaal wordt dit respectievelijk naar gelang de te zwemmen afstand gedeeltelijk tot diverse keren gezwommen waarna de finish plaatsvindt tegen de kademuur voor het café Brakeboer.

Inschrijvingen voor deze wedstrijd kunnen door de secretariaten van de betreffende verenigingen gedaan worden op http://olowis.translan.nl of via inschrijfbestand van Splash.

Inschrijven voor openwaterwedstrijden
Inschrijven voor Open Water wedstrijden doet u via het On Line Open Water Inschrijf Systeem OLOWIS. Dit systeem kunt u bereiken via http://olowis.translan.nl
Ook buitenlandse zwemmers kunnen inschrijven via OLOWIS maar voor de IJsselmeer-Zwemmarathon kunnen zij dit ook doen via het speciale registratie formulier. Ook zij dienen te beschikken over een licentie voor wedstrijdzwemmers van een nationale zwembond die aangesloten is bij de FINA.

Voor de Brakeboer Trofee en de IJsselmeer Zwemmarathon kunnen secretariaten ook inschrijven via de onderstaande inschrijfbestanden van Splash.
Voor het inschrijven op wedstrijdnummers heeft u een geldig KNZB startvergunningsnummer nodig. Voor leden van de Nederlandse Triatlon Bond (NTB) is het ook mogelijk om in te schrijven. Hiervoor moeten zij een startvergunningsnummer aanvragen bij de NTB.
Prestatietochten zijn apart aangegeven in OLOWIS. Hier kan iedereen op inschrijven.

Sponsoring

De open water activiteiten van D.E.S. zijn geheel afhankelijk van sponsors. Niet alleen sponsors die de activiteiten met geld steunen maar ook sponsors die de activiteiten door persoonlijke inzet of arbeid door hun bedrijven steunen.

Vanaf 2005 heeft International Bathrooms de hoofdsponsoring van de toen zo genoemde International Bathroom Zwemmarathon voor zijn rekening genomen. Het comité is het bedrijf veel dank verschuldigd voor hun inzet in die jaren om de zwemmarathon een succes te laten worden.
Vanaf het jaar 2008 zijn er andere wegen bewandeld. Een resultaat hiervan was dat er een nieuwe hoofdsponsor kwam. Compri Aluminium BV. Met hen is een vijfjarig contract afgesloten dat liep tot de 45e zwemmarathon in 2014. De zwemmarathon heette dan ook de Compri Zwemmarathon. In 2014 heeft Compri aangegeven de sponsoring van de Zwemmarathon met 3 jaar te verlengen echter afbouwend in de bijdrage aan de Zwemmarathon. Er moest uitgekeken worden naar een nieuwe hoofdsponsor, In 2016 is er een nieuwe overeenkomst gesloten met een hoofdsponsor genaamd DYT Yacht Transport. Deze nieuwe hoofdsponsor heeft aangegeven dat zij geen naamsverbondenheid met de Zwemmarathon wenst en dat het aloude logo met de zwemmer weer in ere hersteld moet worden. De Zwemmarathon moet weer IJsselmeer Zwemmarathon gaan heten. De overeenkomst met DYT loopt tot en met de 50e editie voor 4 jaar.

Hiernaast zijn er nog wat kleinere sponsors die ons ieder jaar steunen.

Maar daar zijn we er nog niet mee, veel sponsoring word gegeven in de vorm van het daadwerkelijk meedoen aan de organisatie van de marathon.
De schippers stellen hun schepen en hun kunde ter beschikking van de marathon en zijn daardoor ook sponsors geworden.
De gastgezinnen en chauffeurs stellen hun woningen en hun auto’s ter beschikking waardoor zij sponsors zijn geworden.

En zo zijn er nog veel meer mensen die belangeloos hun medewerking verlenen aan de IJsselmeer Zwemmarathon en de Brakeboer Trofee.

Dat wil echter niet zeggen dat de financiële ruimte voor het organiseren van de wedstrijden voldoende is.
Nee, ieder jaar zijn er kosten aan vergunningen, faciliteiten, programmaboekjes, prijzen etc. Totaal gaat er daarmee een behoorlijk bedrag gepaard dat ieder jaar weer opgehoest moet worden.
Nieuwe sponsors zijn daarom altijd welkom, van klein naar groot.
Is het sponsorschap iets voor u? Neem dan even contact op met de organisatie via ijsselmeermarathon@zwemvereniging-des.nl. Zij kunnen u veel meer vertellen over b.v. adverteren in het programmaboekje etc.

Historische beelden oversteek IJsselmeer door Jan van Scheijndel

Via Marcel van der Togt (oud trainer wedstrijdzwemmen DES en oud bondscoach open water zwemmen) ontvingen wij een verwijzing naar de website www.openwaterswimming.club met het volgende artikel:

Open Water zwem historie is onze nieuwe filmrubriek. We tonen de komende maanden verschillende filmpjes die inzicht geven in de historie van het Openwater zwemmen in Nederland en het buitenland. We starten met een impressie van de eerste IJsselmeer oversteek door Jan van Scheijndel. Samen met Herman Willemse, Judith de Nijs en Johan Schans was hij voor  vele lange afstandzwemmers een voorbeeld.

Zie http://openwaterswimming.club/nieuwe-rubriek-bij-de-open-water-swimming-club/